Strikkede sokker – for hæklere

Du hørte rigtigt! Strikkede sokker – jeg har lavet mit første par strikkede sokker – og jeg er stolt! 🙂 Det kan virke som et uoverskueligt projekt for mange (forståeligt nok!), men rent faktisk kræver strikkede sokker ikke specielt meget mere end et godt kendskab til maskerne ret og vrang før man kan kaste sig ud i sådan et par. Jeg kan dog anbefale først at lave en enkelt klud eller to før du strikker sokker, da der trods alt er en del pinde at holde styr på 😉 Strikkede sokker kan alternativt laves på en rundpind, dette har jeg dog ikke helt gennemskuet endnu!

Jeg kunne forestille mig, at mange andre hæklere kunne have svært ved at tyde stikningens mange vendinger (ligesom jeg havde og fortsat har) som er noget anderledes fra hæklingens termer. Derfor laver jeg dette opslag med strikkede sokker for hæklere “skåret ud i pap”!

Instruktioner

 • Læs hele punktet før du begynder! Det er især vigtigt i slutningen, hvor der sker en del i hvert punkt!

Materialer

 • 5 strømpepinde størrelse 2.5
 • Strømpegarn der passer til pindende (ca. 2 ruller)
 • Synål til at hæfte ender

Opskrift (str. ca. 38)

Skaft

 1. Start med at lave en løkke (som når man starter i hækling), husk at have en lang ende. Slå gerne op på 2 pinde, så starten bliver lidt løsere
 2. Slå yderligere 59 masker op på en enkelt pind (60 m i alt). Fjern den ene pind
 3. Fordel de 60 m, så der er 15 m på hver af de 4 pinde ved blot af løfte maskerne over på 3 andre pinde også (den 5. pind skal du bruge til at strikke med)
 4. Saml nu “runden” ved at strikke en runde med ret masker (det er meget vigtigt, at arbejdet ikke snor sig) (60)
 5. Hvis du vil have en rib kant (som på mine sokker) skal du starte med at lave 2 ret og 2 vrang skiftevis (man kan også lave 1 ret og 1 vrang, så bliver ribben “smallere”) (60)
 6. Lav rib så langt som du ønsker (jeg har lavet ca. 5 cm)
 7. Strik glatstrik – dette vil bare sige retmasker lige så lang som du ønsker sokkeskaftet (mit er ca. 15 cm)

Hæl

 1. Start ved pind 1 (der hvor startsnoren er ud for). Nu skal du strikke 2 pinde over på 1 pind.  Du skal derfor starte med at strikke 2 pinde ret og samle disse to pinde på 1, så du i alt har 30 masker på 1 pind
 2. Vend arbejdet (så du strikker den anden vej tilbage igen på de samme 2 pinde – som nu er 1 pind). Lav 1 dobbeltmaske – dette gøres ved at løfte den første maske af (ikke strikke den), som skulle du til at strikke en vrangmaske, altså med garnet foran på pinden. Når du har løftet garnet af, trækker du snoren bagud og nedad, så der kommer to masker frem i stedet for en. Strik de sidste 29 masker i vrang
 3. Vend arbejdet
 4. Lav 1 dobbeltmaske. Strik 28 masker i ret og vend. Dobbeltmasken fra sidste runde bliver bare siddende på pinden, så den ikke strikkes med.
 5. Fortsæt med at lave en dobbeltmaske (så der bliver en mere hver række) og strikke hhv. en pind ret, en pind vrang indtil du har ca. 2,5 cm. svt. ca. 8 masker mellem de to sidst lavede dobbeltmasker.
 6. Nu skal du til at tage ud igen
 7. Strik (næsten) en hel runde i ret, så du “fjerner” alle dobbeltmaskerne (dobbeltmaskerne tæller kun for en maske, selvom det ligner, at der er to). OBS: når du når til pinden med 30 masker, strik da de første 15 i ret, og yderligere 4 i ret (19 masker ret i alt). Du skal gerne have 30 masker i alt stadigvæk på pind 1 (dog hvoraf 11 af dem endnu ikke er strikket). Herefter vend.
 8. Lav 1 dobbeltmaske og herefter 8 masker i vrang. Vend.
 9. Lav 1 dobbeltmaske og herefter 9 masker i ret (strik indtil dobbeltmasken + en ekstra). Vend
 10. Bliv ved med at strikke en maske mere i hver række indtil du har strikket alle 30 masker. Skift mellem ret og vrang på hver række.

Mellemstykke

 1. Nu skal du strikke på alle pinde igen
 2. Strik ca. 14 cm glatstrik (retmasker), som måles fra efter hælen (eller prøv sokken på løbende og bestem herudfra hvor langt du synes stykket skal være)

 1. Nu skal der tages ind på alle pinde (først i hver anden omgang)
 2. pind 1+3 tages der ind ved at strikke to masker sammen (bare ligesom hvis det havde været en enkelt maske) – altså strik ret indtil der er 3 masker tilbage på pinden og strik så to masker sammen og strik så den sidste maske i ret (14). På pind 2 + 4 tages der ind ved at strikke en “drejet ret” – dette vil sige, at du i starten af pinden strikker en maske ret, tager en maske af ret (denne strikker du altså ikke, men løfter den blot af pinden), strikker en maske mere i ret og herefter løfter den løse maske fra før (2. maske) tilbage hen over den maske du netop har strikket. Strik resten af pinden ret (14)
 3. Strik næste runde (4 pinde) i ret
 4. Fortsæt med at tage ind således (gentag punkt 1 + 2) indtil du har 8 masker på hver pind.
 5. Nu tager du ind som punkt 1, 3 gange mere, hvor du altså udelader punkt 2. Du skal nu have 5 masker på hver af de 4 pinde.
 6. Strik pind 1 i ret
 7. Til sidst flytter du alle maskerne fra de to forreste pinde over på en pind (de to pinde der er på forsiden af sokken) og alle maskerne fra de to bagerste pinde over på en anden pind (Se billede). Disse i alt 10 masker på hver af de to pinde (20 masker i alt) strikkes nu sammen. Dvs. at du tager en tredje pind, som du stikker igennem begge masker (hhv. en fra den ene pind og en fra den anden pind), som hvis du skulle strikke ret. Strik to masker i ret som angivet og træk så den første maske tilbage over den anden (som ved indtagning i drejet ret), fortsæt med at strikke en masker ret sammen, så du stort set hele tiden har to masker på pinden og løft så den ene over så du lukker af for hver maske du strikker.
 8. Når du kun har en enkelt maske tilbage skal du trække snoren igennem løkken så den hæfter (som når man hækler).
 9. Hæft nu ender

Hvis du er i tvivl om, hvilke pinde der er din pind 1, 2, 3 og 4 kan følgende billeder måske hjælpe dig

 

Et billede af sokken med alle maskerne flyttet over på to pinde (billedet er fra et par større sokker, så maskeantallet passer ikke med opskriften):

– Bellis –

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *